Seçimler, Sonuçlar ve Yanıltıcı Yorumlar -II-

3.  Seçim sonrasında en çok duyduğumuz yorum türlerinden biri de BDP oylarını azımsayan yorumlardı: “BDP’nin oyları artmadı.” “BDP Kürtleri temsil etmiyor.” “BDP Türkiye’nin Kürt nüfusunun ancak üçte birinin desteğini alabiliyor.” vs vs… Hâlbuki bu ifadelerin hepsi yanlış.

Gazetecisinden akademisyenine pek çok kişinin tekrarladığı “BDP Türkiye Kürtlerinin ‘dörtte ya da üçte birini’ temsil ediyor” ifadesi gerçeği yansıtmıyor. Çünkü BDP’nin temsil oranı hakkındaki tüm bu “küçültücü” yorumlar Türkiye’deki Kürt nüfusun demografik özelliklerini hesaba katmadan yapılıyor ve bu yüzden de gerçeği yansıtmıyor. Kısaca şöyle izah edeyim: Akademik (mesela İbrahim Sirkeci ve KONDA) ve istihbari (CIA) tahminlere göre, Türkiye’de Kürt nüfusu % 18 civarında (13.200.000). Fakat Kürtlerin “yetişkin” (18 yaş ve üstündekiler) Türkiye nüfusu içindeki oranı ise % 13,5 (6.800.000).  Bu iki oran arasındaki farkın temel sebebi ise Türkiye Kürtlerinin demografik yapısının Türkiye’nin genel demografik yapısından kayda değer bir şekilde farklı olmasıdır. 18 yaş ve üstü yetişkinlerin oranı Türkiye genelinde yaklaşık % 70 iken Kürt nüfus içinde % 55’in altında. Bu farklılığı aşağıdaki tablodan da doğrulayabilirsiniz. 2011 seçimlerinde Kürtlerin çoğunlukta olduğu 12 ilde (Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkâri, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak, Tunceli ve Van) seçmenin toplam nüfusa oranı % 53,9 iken bu oran Türkiye’nin geri kalan illerinde ortalama % 69,6 idi.

Bu farklılıkları hesaba katarak BDP’nin Türkiye Kürtleri içindeki temsil oranını iki farklı şekilde yeniden hesaplayabiliriz ve ikisi de aynı yere çıkar: 2011 seçimlerinde BDP Türkiye Kürtlerinin yüzde 45 civarında bir kesiminin oyunu almıştır ve (büyük ihtimalle de) Kürtlerin birinci tercihi olmuştur. Basit hesapla başlarsak, -sadece yetişkinlerin oy kullandığı- seçimlerde BDP bağımsızlarının aldıkları oy oranını (% 5,8) Türkiye’deki yetişkin nüfus içindeki Kürtlerin oranına (% 13,5) bölüp % 43 gibi bir orana ulaşabiliriz. Biraz daha karmaşık olan ikinci hesap ise şöyle: Kürt nüfusun ağırlıklı olduğu 12 ilde toplam nüfus 6.410.832, geçerli oy sayısı ise bu sayının sadece % 43’üne tekabül eden 2.770.678 idi. Bu şu demek: Bu 12 ilde her 100 geçerli oy 231 kişiyi temsil ediyor (Türkiye’nin geri kalan kısmında ise her 100 oy 167 kişiyi temsil ediyor). Kürtlerin çoğunlukta olduğu bu 12 ildeki demografik yapının diğer illerdeki Kürt nüfus için de geçerli olduğunu varsayarak şöyle bir sonuca varabiliriz: BDP bağımsızlarının aldığı yaklaşık 2.500.000 oy yaklaşık 5.730.000 kişiyi temsil ediyor (Türkiye nüfusunun % 7,8’i). Bu sayıyı Türkiye’deki Kürt nüfusun toplamına (13.200.000) böldüğümüzde çıkan oran gene yaklaşık % 43 oluyor. Dolayısıyla her iki hesapla da BDP bağımsızlarının Türkiye Kürtlerinin % 43’ünün oyunu aldığı sonucuna kavuşuyoruz.

Fakat bu iki hesaplamada da hesaba katılmayan potansiyel BDP oyları var. BDP 2011 seçimlerine parti olarak değil bağımsız adaylarla girdi ve 43 ilde aday göstermedi. Dolayısıyla bu 43 ilde BDP seçmenlerinin oylarını BDP adaylarına verme şansları yoktu. BDP’nin bu seçimlerde aday göstermediği 43 ilde 2002 seçimlerinde DEHAP toplam 140.000 civarında oy almıştı. Bu oyları BDP bağımsızlarının 2011 seçimlerinde aldıkları toplam oya ekleyip hesaplamamızı yeniden yaparsak, BDP bağımsızlarının Türkiye Kürtleri içindeki temsil oranı % 45-46 civarına yükselir.

BDP bağımsızlarının Türkiye Kürtleri genelindeki oy oranları noktasında yapılan hata BDP’nin “bölge”deki oy oranları hesaplanırken de yapılıyor. Genelde makul bir çizgide yazılar yazan kalemler bile seçim sonrasında BDP hakkında “bölgenin sadece %33’ünün oyunu almış bir parti”, “bölgesel olarak bakıldığında oyu dörtte birle üçte bir arasındadır” gibi yorumlar yapabilmekteler. Bu ifadeler –her ne kadar yukarıdakiler gibi tamamen yanlış olmasa bile- etnik değil coğrafi bir bölge tanımına dayandıkları için yanıltıcıdırlar. Türkiye Cumhuriyeti’nin çizdiği Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki illerin hepsi Kürtlerin çoğunlukta olduğu iller değildir. Gaziantep, Kahramanmaraş, Erzurum, Malatya, Elazığ gibi illerde Kürt nüfus azınlıktadır ve bu illerin bazısında Kürt nüfusun ilin toplam nüfusuna oranı İstanbul’dakinden pek farklı değildir (Bkz: Aşağıdaki tablo. Ayrıca şu harita da bu konuda yardımcı olabilir). Dolayısıyla “BDP ‘bölge’nin sadece üçte birinin oyunu almıştır” türünden bir yorum “bölge” kapsamına Türklerin çoğunlukta olduğu 7 ili de katarak sağlanmaktadır. Eğer “bölge”yi daha dar (ve bence daha doğru) bir manada “Kürtlerin –ya da anadili Kürtçe olanların- çoğunlukta olduğu iller” olarak tanımlarsak, karşımıza Kürtlerin nüfusun ortalama % 80’ini oluşturduğu 12 il çıkar. Ve bu 12 ilin toplamından oluşan “bölge”de, BDP oyların yarısından çoğunu (% 51’ini) almıştır. “Bölge”de yaşayan ve BDP çizgisine mesafeli duran % 20’lik Türk, Zaza ve Arap nüfusu da hesaba kattığımızda, Türkiye Kürtleri genelinde % 45 civarında olan BDP’nin temsil oranının “bölge” Kürtleri arasında % 60-65 arasına çıktığını görürüz.

***

Nasıl ki AKP’nin Türkiye genelinde oyların yarısını alması muazzam bir başarıysa, BDP bağımsızlarının BDP geleneğinin ana seçmeni olan Türkiye Kürtlerinin yaklaşık yarısının oyunu alması da muazzam bir başarıdır. Ve nasıl ki AKP’nin Türkiye genelindeki başarısını sayısal cambazlıklarla örtmek ya da bu başarıyı kömür yardımlarında aramak muhalefete oy ve zaman kaybettirmekten başka bir işe yaramadıysa, BDP’nin Türkiye’deki Kürt seçmenler arasındaki başarısını benzer cambazlıklarla örtmek ya da bu başarıyı tehdit/baskı ile açıklamak ülkemizin en büyük sorunlarından biri olan Kürt sorununu çözme konusunda bizlere zaman ve kaynak kaybettirmekten başka bir işe yaramayacaktır.

Başta hükümet olmak üzere tüm “Türkiye partileri”nin üzerinde kafa yormaları gereken soru bağımsızlık ya da özerklik gibi bir talebi olmayan 2 milyona yakın Kürt seçmenin neden kendilerine değil de BDP bağımsızlarına oy verdiğidir.

21 comments on “Seçimler, Sonuçlar ve Yanıltıcı Yorumlar -II-

  1. sayin ekmekçi,
    12 haziran seçimleri ve bdp/kürt meselesi üzerine bir yazi yaziyorum. internette tarama yaparken yazilariniza rast geldim. çok etkilendim. uzunca zamandir merak ettiğim sorularin cevaplarini yazinizda buldum. ellerinize saglik. selamlar.
    mesut yegen
    istanbul şehir universitesi

  2. Faruk Bey,

    Kurtlerin temsil oranlari ile alakali bir makale yaziyorum. Internette yaptigim arastirmalar sirasinda en tatmin edici cevaplari blogunuzda buldum. Calismalarinizdan istifade olanagi sundugunuz icin tesekkur ederim.

    Calismalarinizin devamini dilerim,
    Erzen Oncel
    Boston University

  3. Türkiyede’ki sayılarımızı bile bir yabancıdan öğreniyoruz. Eğer bu merak ediliyorsa ve sağlıklı bilgi edinilmek isteniyorsa, bölge insanımıza sormamız lazım gelir. Biz Türkiyeli Arapların bu güne kadar sayıların önemli olmadığını düşenerek bu gune geldik, çünkü bizim için önemli olan bir ümmet olmamızdı, görüyoruz ki ümmet anlayışı yerini sayılara bırakılmış, eğer sayılar çok onemli ise ve kayda alınıyorsa,(bitlis-siirt-batman-muş-mardın-şanlıurfa-kilis-antep-antakya-adana -mersin ve istanbul) ve çok az sayılarda Türkiye’nin her ilinde yaşayan arapların 7-8 milyon olduğunu söylüyoruz. Çok ilginçtir ki, TUIK rakamlarına göre 80 bin Arap kökenli varmış Türkiye’de, Altan Tan’a göre 3 milyon 800 bin varmış, bazılarına göre hiç yokmuş. Ama biz tüm soylenenlere saygı duymak kaydı ile sayımızın 7-8 milyon olduğunu biliyoruz.
    İyi çalışmalara,
    ARAPDER (TÜRKİYELİ ARAPLAR YARDIMLAŞMA KÜLTÜR DERNEĞİ)

    • Şükrü Bey,
      Öncelikle değerli katkınız için çok teşekkür ederim.
      Etnik konular rejimin hassasiyeti olduğu için yakın döneme kadar bu konulardaki verileri yabancılardan almak zorundaydık. Fakat şu an durum farklı. Zaten yazımdaki iki ana veri de Türk araştırma ve anket şirketlerine ait.
      Türkiye’deki Arap nüfus konusunda verdiğiniz rakamlar bana biraz fazla geldi. KONDA ve Bilgesam’ın anketleri 1 milyon civarı bir sayı veriyor. Ya sizin rakamlarınızda bir sorun var, ya da aradaki 5-6 milyon Arap nüfus köken olarak Arap olsa da yıllar içinde “asimile” olmuş ve bugün kendini “Türk” addeden bir kesim.
      Aslında ARAPDER olarak “biz biliyoruz” söylemiyle yetinmektense, kendi saha çalışmalarınızı yapıp bizlerin de hizmetine sunsanız çok daha güzel olur kanaatimce.
      Saygılar,
      Faruk Ekmekçi

  4. Sayın Ekmekçi, ben de google’de yaptığım tarama sonucunda yazınıza ulaşanlardanım. Öncelikle teşekkür ederim. Ben de “Kürtlerin büyük çoğunluğu BDP ve daha önceki Kürt partilerine oy vermiyorlar” söyleminin dışında düşünenlerdenim. Sizin verilere dayalı çalışmanızın bir benzerini ben de 2006’da yapmıştım. DTP’nin en yüksek oyu aldığı 4 ilden hareketle sonuca gitmiş ve 11.5 milyon civarında Kürt nüfus olduğu sonucuna varmıştım. Ben de sizin gibi Kürtlerin yüzde 40’ından fazlasının BDP’ye destek verdiğini düşünüyorum.

  5. ben kahramanmaraşlı olarak söyleye bilirimki kahramanmaraşın %90 dan fazlası türktür sadece pazarcık ve nurhak ilçesinde alevi ve sunni kürtler vardırdoğudan göç almamıştır
    1 044000 nüfusu vardır elbitanın ezici çoğunluğu türktür

  6. Araştırmanız bence başarılı ancak çalışmanız Zazaları yeterince dikkate almaması nedeni ile eksik kalmış. 12 vilayet içerisinde saydığınız Bİngöl ve Tunceli Kürt değil Zaza çoğunluğa sahiptir. Zazalar ise BDP çizgisine 20 ile 40 puan arasında daha az oy vermektedirler. Ayrıca, Dersimde 2002’den beri her seçimde oyları düzenli olarak düşen BDP çizgisinin toplamda % 40 oy kaybettiği dikkate alındığında konu sadece Hüseyin Aygün’e bağlanamaz . üçüncü olarak Zaza oyları hariç tutulduğunda BDP’nin Kürt seçmenden sizin söylediğinizde daha yüksek düzeyde BDP çizgisine destek verdiği görülecektir.

    • “Bölgedeki Kürtler”e yönelik hesaplamalarımda Zazaları dikkate almıştım ben. Şöyle yazıyor yukarıda:
      Bu 12 ilin toplamından oluşan “bölge”de, BDP oyların yarısından çoğunu (% 51’ini) almıştır. “Bölge”de yaşayan ve BDP çizgisine mesafeli duran % 20’lik Türk, Zaza ve Arap nüfusu da hesaba kattığımızda, Türkiye Kürtleri genelinde % 45 civarında olan BDP’nin temsil oranının “bölge” Kürtleri arasında % 60-65 arasına çıktığını görürüz.”

      Tunceli konusunda haklısınız. Ben de zaten Tunceli’deki “düşük oy” üzerinden değil “düşen oy” üzerinden bir Aygün argümanı yapıyorum.

      Selamlar,

  7. 1)”2011 seçimlerinde Kürtlerin çoğunlukta olduğu 12 ilde (Ağrı, Batman, Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Hakkâri, Mardin, Muş, Siirt, Şırnak, Tunceli ve Van) seçmenin toplam nüfusa oranı % 53,9 iken bu oran Türkiye’nin geri kalan illerinde ortalama % 69,6 idi.” diyorsunuz. Bu durumda çoğunluğu Zaza olan Bingöl ve Tunceli’yi Kürtlerin çoğunluğunda olan iller arasında sayıyorsunuz ki bu tümüyle yanlıştır.
    2)Tunceli için yaptığınız analiziniz ise eksiktir. BDP’nin bu ilde oy kaybetmesinin nedeni kesinliklikle sadece Hüseyin Aygün değildir. Kürt milliyetçi hareketi (BDP çizgisi) Tunceli’de 2002 seçimlerinde %32,5, 2007 seçimlerinde % 27,25, 2009 seçimlerinde (il genel meclisi) %19,8, 2011 seçimlerinde ise % 22 oy almıştır. Bu durum BDP çizgisinin Tuncelide % 40’a varan oy kaybetmesinin Hüseyin Aygün’e bağlanmasının eksik analiz olduğunu göstermektedir. Bunda çoğunluğu Zaza-Alevi olan Tunceli için BPP çizgisinin gitgide daha fazla Kürtçü ve daha fazla Sünni olması gibi (sivil cuma eylemleri gibi) nedenler de dikkate alınmalı.
    selamlar

    • 1) Bu noktada etkisiz bir haklılığınız var.Bu iki ili o şekilde isimlendirmek yanlış olabilir. Fakat yaptığım nihai ‘bölge’ hesaplamama etki etmiyor bu farklılık.
      2) Bu noktada uzlaştık zaten. Ben Tunceli’de BDP’nin genel düşük oyunu değil, son seçimlerdeki düşüşünü Aygün’e (kısmen) bağlamıştım. ‘Sadece’ Aygün olmadığında hemfikiriz yani.

  8. Sn. Faruk Bey,

    analizlerinizi oldukça beğeniyorum. benimde kendimce şanslı olduğum için o bölgede bir çok il ve ilçede bulunma şansım oldu. Yukarıda Bitlis ve Tunceli konusnda arkadaşa katılıroum bu illerde zaza nüfusu kürt nüfusundan çok daha fazladır. Ayrıca bölgedeki (12 ilde ki) zaza ve türk nüfusunun küçümsendiği görüşündeyim. Özellikle diyarbakırı bilen bir olarak ve kuzey ergani-dicle-eğil bölgesinde çoğunluğu zazaların, çermik ve çüngüşte ise türklerin çoğunlukta olduğunu net bir çekilde gözlemledim. Merkezde ise zazaların yine özellikle yeni şehir ve ofis bölgesinde çoğunluğu oluşturduğunu gördüm. Yani 12 ilde 250 bin türk ve 500 bin dediğiniz zaza ve türk rakamlarının sadece diyarbakırda bile 150 bin türk 300 bin zaza olduğunu düşünüyorum.

    Başka bir örnek ise batmandan vermek istiyorum. Bu şehirde de çok vakit geçirme imkanım oldu ve bilinebin aksine kuzey bölgelerinde çoğunluğu araplar ve zazalar oluşturmakta. özellikle sason da çoğunluk araptır. kozlukta da nüfusun 3 te birni oluşturduklarını söyleyebilirim. Ayrıca az da olsa (tahmine dayanark söyleyebilirim ) % 5 civarında zaza ve yine o civarda türkmen ve memur türkler bulunmaktadır.

    siirtte ise araplar nüfusun % 30 civarını oluşturmaktadır.

    mardin de de % 30 civarı arap nüfus yanında kürtçe konuşmaya başlamış olsalar bile oldukça çok türkmen köyü bulunmaktadır ve türkmen oluklarının farkındadırlar ve beölgede gerçekleşen aşırı politizasyon sonucu çocuklarına özellikle türkçe öğretip yanlarında kürteçe konuşmamaya çalışmaktadırlar. Mardin nüfusun tahminin % 10 nunu oluşturduklarını söyleyelirim ve anlattıkları hikayeye göre suriyeden türkiyeye göçen türkmenlerdir. ( 3 köy ziyaret ettim ve bana isimlerininot almış olsamda çok uzatmak istemiyorum 27 türkmen köyü olduğunu söylediler.)

    Van da yine kafkas kökenli çok insan bulunmaktadır. Sanırım nüfusun en az % 15 civarı kafkfastır. Aynı zamanda % 15 kadar türk ve türkmennüfus bulunmaktadır. geri kalanı neredeyse tamamen kurmanç kürdüdür. İstisnai olsalar da özellikle erciş başta olmak üzere % 5 civarı da zaza nüfus bulunmaktadır.

    diğer illeri bilimyorum ama sadece yukarda belirttiğim 3 ilde sizin 12 ilde olduğunu iddaa ettiğiniz 250 bin türkten daha fazla türk bulunmaktadır. Ayrıca eğer bu bölgelerde sadece 500 bin zaza var ise, görmediğim ağrı muş şırnak hakkari tunceli vb. illerde hiç türk arap veya zaza olmaması gerekir ki sırf memur ve asker nüfusundan dolayı bile bu mümkün değildir.

    keşke iletişime geçebilsek ve notlarımı ve gözlemlerimi sizinle paylaşabilsem.

    Kendi gözlemime göre Gezdiğim Bitlis, Diyarbakır, Batman, Siirt, Mardin, Van illerinde genele vuracak olursak memurlarla beraber % 10 civarı türk, % 20 civarı zaza, % 10 civarıda arap nüfus bulunmaktadır. Bunu bu illerin genle nüfusuna vurur isek bu 6 ilde,(Diyarbakır, Batman, Bitlis, Siirt, Van, Mardin)

    2,5 milyon kurmanç kürt
    900 bin civarı zaza
    500 bin civarı türk
    ve yine 500 bin civarı arap bulunmaktadır.

    Ayrıca bu bölgede yine gözlem tahminime göre 100 bin civarında suryani ve ermeni bulunmaktadır.

    bilgilerinize sunarım.

    • Mehmet Bey,
      Detaylı yorumunuzdan dolayı çok teşekkür ederim.
      Bölgedeki Zaza nüfusun Tunceli, Bingöl, Elazığ ve Diyarbakır’ın belli bölgelerinde yoğunlaştığının farkındayım. Zaten yazı içinde atıf yaptığım şu harita da bunu gösteriyor: http://img210.imageshack.us/img210/7079/trkiyeetnikharitas.png
      İlçelere göre ayarlanmış oy haritası da benzer bir görüntü sunuyor sanırım. Bu yüzden, sayıların büyüklükleri dışında, yazdıklarınıza ciddi bir itirazım yok.
      Nüfus verilerimde elbette yanlışlık olabilir; ama KONDA ve BİLGESAM gibi bölgeyi araştıran iki önemli kuruluşun verileri bunlar. Kişisel hesaplarınıza saygı duyuyorum; ama daha sistematik bir hesaplama/ölçme yapılmalı bence.
      Saygılar,

  9. Sn. Faruk Bey,

    Öncelikle cevabınız için teşekkür ederim.

    Benim söylemek istediğim o haritadaki detayları bildirmek. Tabiki bir yerde genelde yaşayanların kimliği haritanın rengini belli eder ama aynı bölgede azınlık olarak diğer halkların olduğu da dikkate alınmalı. mesela istanbul yemyeşil fakat istanbulda oldukça yoğun bir kürt nüfusu var. ( sizin belirttiğiniz araştırma şirketlerine göre istanbulun % 8-9 u kürt ama haritada gözlemlenemiyor).

    Benim söylemek istedikerim de bazı anketlere yansımış durumda. Mesela Konsensus Aralık 2011-2012 türkiye gündemi anketinde Diyarbakır’da yapılan etnik kimlik anketin denekler % 15,9 oranında türküm demiş. Fakat haritada Diyarbakır’da hiç yeşil renk yok. Sadece bu anket bile benim anlatmak istediklerimi açıklıyor. % 15 demek 1,5 milyonluk şehirde 270 bin kişi demek. Ama Bilgesam da 12 ilde toplam 250 bin var diyor. demek ki araştırma şirketleri çelişiyor zaten aslında bence hiçbiri doğru değil.

    özellikle seçmedim arama sitesinin ilk sonucu diye bunu paylaşıyorum.

    http://www.sabah.com.tr/Gundem/2011/12/20/ankete-gore-turkiyede-kac-millet-var

    Aynı şey mesela Batman Sason’da da oluşmuş. Sason çoğunluk araptır bizzat 2 ayımı geçirdim orada. Ama etnik köken haritasında tamamen kürt gösterilmiş. En iyisi bahsettiğiniz Konda ve Bilgesam gibi şirketlerin detaylı ve günümüz sosyollojik ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde detaylı ve saha özverisi taşıyan araştırmalar yapmaları. Aynı şey konsensus ve diğerleri içinde geçerli. Zaten bu tip araştırmaları her şirket oldukça yüzeysel şekilde yaptığı için hep sonuçları birbirleri ile çelişiyor.

    Saygılarıma,

    • Mehmet Bey,
      Bilgesam ve KONDA’nın rakamlarını mutlak doğru olarak kabul etmiyorum; ama gönderdiğiniz anket ilmi açıdan pek çok noktada sıkıntılı. Şöyle sıralayayım. 1) Öncelikle anketin aslına ve metodolojik detayına ulaşılamıyor. Dolayısıyla anketin güvenilirliğini ölçmek mümkün değil. 2) Türkiye Kürtlerinin oranını %12, İstanbul Kürtlerinin oranını %6 olarak tespit eden bir ankette ciddi bir sorun vardır. 3) Konsensus, anketlerini 18 yaş üstünü baz alarak yapıyor. Bu yazımda da vurguladığım üzere, Kürt nüfusun ‘gençliğini’ dikkate almayan hesaplamalar yanıltıcıdır.

      Harita konusundaki yorumlarınıza ve itirazlarınıza katılıyorum. Göçü dikkate almayan bir erken dönem haritasıydı. Zazalar konusunda size destek olması açısından atıf yapmıştım.

      Katkınız için tekrar teşekkür ederim,
      Saygılar,

  10. Başınızı ağrıtmış oluyorum ama mkesela o haritada bir kaç belli başlı düzeltme daha yapacağım.
    Diyarbakır^’da Dermik ve Çüngüş (batı ksımıda denk gelir) Türk yani yeşil olması gerekirken Zaza yani açık mavi gösterilmiş.

    Diyarbakır Eğil, Dicle ve Ergani (kuzey kısımı) Zaza yani açık mavi olması gerekirken gri yani Kürt gösterilmiş.

    Batman Sason ve Kozlukta oldukça çok kırmızı renk bulunması gerekirken tamamne gri yani Kürt gösterilmiş.

    Van Edremit ve Bahçesaray da kafkas halkları çoğunluk iken gri yani kürt gösterilmiş.

    Siirtte Kurtalan’ da çoğunluk Kürt olduğu Arap olmadığı halde oraya Arap yani kırmızı noktalar konmuş ama buna rağmen Arap nüfusun gerçekten fazla olduğu (%70- 80 ler civarı diyebilirim ) Baykan ve Şirvan ise tamamen gri yani Kürt gösterilmiş.Burada tam ters bir işlem yapılmış haritada.

    Bitlis zaten tamamen hatalı bir harita olmuş. Nüfusun çoğunluğu Zaza iken çok küçük bir açık maviye karşılık hatalı bir şekilde Türkler (Yeşil) ve Kürtler gösterilmiş. Evet Bitlis’te % 30 civarı Türk, % 30 civarı Kürt vardır ama % 40 Zaza nüfusun bu kadar küçük bir mavi le temsil edilmesi yanlış olmuş. Van gölü etrafında hiç Zaza mavisi konulmamış ki Tatvan (Kürtlerin en yoğun olduyğu ilçedir Bitlis’te) harici kesimlerde Van gölü kıyısındaki hemen hemen tüm yerleşim yerleri Zaza’dır.

    Bunlar benim harita da kısa süreli bir gözlemle belirli bir alanda tespit ettiğim hatalar. Hakim olmadığım alanlarda kimbilir daha ne hatalar vardır.

    Tekrar Saygılarımla,

    Mehmet Özgür Arslan

Yorum bırakın